Svenska tennishjältar

Under ett par decennier från mitten av 1970-talet och framåt skördade svensk herrtennis närmast osannolika framgångar på världens tennisbanor. Sammanlagt stod ett fåtal spelare för den historiska bedriften att ta hem hela 162 ATP-titlar och 34 grand slam-diton. Främst bland dessa svenska tennishjältar var Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

Björn Borg är inte bara den störste svenske tennisspelaren genom tiderna utan en av de största svenska idrottsmännen någonsin och bland de bästa i internationell tennis i historien. Det går förstås aldrig jämföra tennis med slalom eller dåtidens träracketspel med dagens tekniska utveckling och medföljande tempo i spelet, men med dåtidens mått var Björn ”Burken” Borg en legendarisk spelare, med bland annat fem raka Wimbledonsegrar. De övriga av hans sammanlagt elva grand slam-titlar kom i Franska öppna mästerskapen där han vann fem gånger, samt ytterligare en i Wimbledon förutom de fem i följd. Fortfarande är det bara tre spelare som lyckats vinna fler än Borgs elva grand slam-titlar, nämligen Roger Federer (15), Pete Sampras (14) och Roy Emerson (12).

Otaliga matcher mellan Björn Borg och vildhjärnan John McEnroe har blivit klassiska uppgörelser, inte minst i just Wimbledon. Det utvecklades något av en tenniskärlek mellan de båda spelarna vars temperament skilde sig åt starkt. Medan Borg bibehöll sitt lugn och fokus i de mest utsatta lägen brast det allt som oftast för den lynnige McEnroe och både racketar, domare och utsmycknader kring tennisbanorna rådade ut för amerikanens vredesutbrott.

Svenska idrottsakademien utsåg vid millennieskiftet Björn Borg till århundradets svenska idrottsman, en utnämning som säger en del av Burkens tyngd som tennisspelare och hans eftermäle.

Några år senare, och i kölvattnet av den störstes framgångar, växte en ny svensk tennisgeneration fram med namn som Mikael Pernfors, Jocke Nyström, Henrik Sundström, Anders Järryd och de främsta i denna kull, Mats Wilander och Stefan Edberg. De båda sistnämnda smålänningarna rönte stora framgångar internationellt och vann flera grand slam-turneringar. Mats Wilander vann sammanlagt sju singeltitlar i grand slam-tävlingar, tre i Australian Open, tre i Franska öppna mästerskapen och en i US Open. Han låg också ett på världsrankingen under en perion från hösten 1988 till vintern 1989.

Stefan Edberg vann sex grand slam-titlar fördelade på två vardera i Australian Open, US Open och Wimbledon. Dessutom lyckades han vinn en äkta grand slam som junior, alltså samtliga stora turneringar i följd. I den enda grand slam-turneringen han misslyckades med att ta guld, Franska öppna, var han i final en gång, 1989. Han ställdes då mot underbarnet och grusspecialisten Michael Chang som i en rafflande femsetsmatch lyckade vända 1-2 i set till seger med 3-2.

I hela nio år i följd var Edberg bland de fem främsta på världsrankingen, mellan 1985-1993, en enastående bedrift. I nästan ett och ett halvt år var han etta på rankingen under en period som sträckte sig från slutet av 1990 till början av 1992. Edberg gjorde sig känd som en riktig sportsman i gentlemannasporten tennis och har fått ett pris uppkallat efter sig som delas ut till spelare som utmärker sig som särskilt sportsliga på touren.

Kommentarer

2 svar till ”Svenska tennishjältar”

 1. Profilbild för Lennart Sjostedt
  Lennart Sjostedt

  Björn Borg vann Wimbledon 5 ggr och Roland Garros 6 ggr!
  Nadal har just slagit Borgs rekord: 7 segrar i Roland Garros.

 2. Profilbild för Lennart Sjostedt
  Lennart Sjostedt

  Ja citerar: ”De övriga av hans sammanlagt elva grand slam-titlar kom i Franska öppna mästerskapen där han vann fem gånger, samt ytterligare en i Wimbledon förutom de fem i följd.”
  Nej han vann 5 ggr i följd Wimbledon och 6 ggr franska öppna!