Robin Söderling – vägen mot toppen

Den 25-årige Tibrosonen (född i augusti 1984) Robin Söderling har under de senaste två åren gått från klarhet till klarhet i den absoluta världstoppen i tennis. Efter hans första seger i ATP-slutspelet under hösten 2004 började några år av skador och karriären drabbades av flera bakslag. Den uppenbart talangfulle västgöten kämpade i motvind under flera säsonger för att till slut komma tillbaka med besked i samband med att hans senaste svårare skada övervunnits, en handskada som gäckat Söderling länge. Vid comebacken nådde han två raka ATP-finaler och även om han förlorade båda dessa var det helt klart att han var tillbaka starkare och i bättre form än någonsin. 2008 blev vändpunkten då den hårtslående Söderling på allvar började utmana toppspelarna på världstennisens arenor. Samma år nådde han också final i Stockholm Open och klättrade till en 17:e plats på världsrankingen, hans högsta position så långt.

År 2009 skulle innebära det slutliga genombrottet för Söderling då han bland annat lyckades med det tillsynes omöjliga: att slå ut världens kanske bäste grusspelare genom tiderna ur Franska öppna mästerskapen och gå till final i den klassiska grand slam-turneringen. Där ställdes han mot den minst lika tuffa uppgiften att försöka förhindra att självaste Roger Federer skulle lyckas komplettera sin uppsättning grand slam-titlar med en seger i Paris. Detta blev ett alltför stort hinder för svensken som förlorade i raka set till giganten Federer. Vägen fram till finalen var på alla vis otroligt imponerande. Många var det experter som trodde att vinsten mot Nadal skulle suga musten ur Söderling och att han skulle få svårt att ladda om inför kvartsfinalen mot formstarke ryssen Davydenko. Det var dock en helfokuserad insats som publik och tv-tittare bjöds på från Robin, som vann blankt och var vidare i semifinal. Där väntade det verkliga elddopet, visade det sig. I matchen mot chilenaren Gonzales ledde Söderling med 2-0 i set och allt tydde på ytterligare en behaglig resa, men Gonzales kämpade sig tillbaka och plötsligt var setsiffrorna 2-2 och chilenaren ledde i avgörande set med 4-1. Otroligt nog skulle matchen bjuda på ytterligare en makalös upphämtning och Söderling avslutade matchen genom att vinna fem raka game, segersiffrorna skrevs i setet till 6-4.

Samma sommar fortsatte storspelet med seger i Båstad och i och med finalsegern där mot argentinaren Mónaco kunde Söderling ställa in en Swedish Open-pokal i prisskåpet. Nästa utmaning på hög nivå kom när han fick möjlighet att göra upp i ATP World Tour Finals, en tävling för de åtta högst rankade spelarna i världen. Söderling var vid tillfället rankad som 9:a, men eftersom Roddick lämnat återbud ställdes hans plats till svenskens förfogande. Han bad inte om ursäkt för denna möjlighet utan gick in i turneringen genom att besegra både Nadal och Djokovic i gruppspelet. Semifinalen mot Del Potro blev en nagelbitare där Söderling hängde med till avgörande sets tiebreak, men där tog det stopp. Sammantaget blev tävlingen ändå en stor framgång för Robin, som nu bevisat att han kan nå långt i alla de största tävlingarna i världen.

Bara nya skadeproblem kan stoppa den viljestarke och skicklige svensken från att nå den absoluta världstoppen nu. Bli inte förvånade om Robin innan år 2010 är slut har tagit sin första grand slam-seger.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *