Grand Slam

Att vinna en så kallad grand slam i tennis innebär, om den ska vara helt äkta, att under ett och samma år vinna de fyra turneringarna Australian Open, Franska öppna mästerskapen, Wimbledon och US Open. Men på samma sätt som ett hat trick i fotboll kan vara både ett ”äkta” (tre mål i följd av en spelare i samma halvlek) eller ”oäkta” (tre mål i en match) kan man ta en grand slam genom att någon gång under tenniskarriären vinna samtliga ovan nämnda tävlingar.

Australian Open avgörs alltså i Melbourne och underlaget är hardcourt. I Paris avgörs Franska öppna mästerskapet på klassiskt grusunderlag, det långsammaste av de underlag man spelar på. Den allra mest klassiska av tennisturneringar, Wimbledon i London, spelas i sin tur på det snabbaste underlaget, gräs. US Open i New York avgörs liksom Australian Open på hardcourt.

Många svenska tennisspelare på herrsidan har under karriären vunnit en eller flera av grand slam-turneringarna, men ingen har tagit hem en äkta grand slam. Närmast har Mats Wilander hittills varit då han 1988 vann tre av de fyra stora turneringarna och endast var två matcher ifrån bragden när han fick stryk i kvartsfinalen i Wimbledon. Men det är inte många spelare överhuvudtaget som mäktat med en äkta grand slam. Av de nu aktiva är det faktiskt ingen som lyckats, trots att vår tids tennisfantomer i form av Roger Federer och Rafael Nadal varit och nosat på bedriften. Federer har däremot redan lyckats med konststycket att klara av en oäkta grand slam, efter att ha vunnit den enda titel som saknades 2009. Då vann han till slut Franska Öppna efter finalseger över Robin Söderling efter att i tre år i följd besegrats i finalen av grusspecialisten Nadal. Federer är också den med flest antal enskilda titlar från grand slam-turneringarna, 15 stycken.

Äkta grand slams har bara fem spelare totalt mäktat med sedan begreppet infördes inom tennisen. I tur och ordning är dessa Donald Budge från USA 1938, Maureen Conolly, USA, 1953, Rod Laver, Australien, 1962 och 1969 (!), Margret Smith Court, Australien, 1970 samt Steffi Graf, Tyskland, 1988.

Framgångsrikast bland svenska tennisspelare har Björn Borg varit, med sex Wimbledonsegrar och fem i Franska Öppna, Mats Wilander med tre segrar i både Australian Open och Franska Öppna, samt Stefan Edberg med två titlar från Australian Open, Wimbledon samt US Open. Senast en svensk vann en grand slam-turnering var Tomas Johansson i Australien 2002. På damsidan har ingen svenska ännu vunnit.