Davis Cup

Davis Cup är en lagtävling för herrar, en slags landslagsuppgörelse mellan olika tennisnationer. Turneringen pågår i omgångar över hela året och ländernas spelare möts i två singelmatcher, en dubbelmatch, och två avslutande singelmatcher igen. Det som kom att bli Davis Cup startade redan år 1900 då USA mötte Storbritannien och bara dessa två lag möttes. Tävlingen sjösattes av Dwight Davis, som också fick ge namn åt den. Genom åren har Davis Cup vuxit till en prestigefull kamp mellan de största tennisländerna och Sverige har många gånger vunnit hela turneringen. Senast det svenska Davis Cup-laget tog hem spelen var 1998 då man slog Italien på deras hemmaplan i Milano med 4-1 i de avgörande matcherna. Sammanlagt har Sveriges olika Davis Cup-lag lyckats ta hem hela turneringen sju gånger, men det dröjde till 1975 innan första gången, inte oväntat tack vare en viss Björn Borgs inträde på världstennisens arenor. Därefter har segrar även vunnit år 1984, 1985, 1987, 1994, 1997 och som nämnts 1998.

Numera deltar långt över hundra lag i grundspelet och av dessa går 16 vidare till slutspel. Matcherna spelas fredag till söndag med de inledande singelmatcherna på fredagen, följt av dubbelmatchen på lördagen. Vinner ett lag samtliga dessa tre inledningsmatcher är alltså avancemanget redan klart, i dessa fall blir söndagens avslutande singelmatcher bara en formalitet. Spännande blir det dock om det fortfarande är ovisst inför söndagens drabbningar och särskilt förstås om den femte och sista matchen blir helt avgörande. Finalen mellan de två länderna som gör upp om totalsegern i respektive års Davis Cup avgörs normalt i november eller december.

Gruppspelen i Davis Cup har skiftat genom åren, numera är länderna indelade i tre zoner, där Europa och Afrika utgör en, Asien och Oceanien en andra och Amerika den tredje. Inom varje zon är lagen rankade efter ett system som bygger på framgångar i tidigare turneringar.

Damernas motsvarighet till Davis Cup är Fed Cup, officiellt International Tennis Federation Team Championship for Women, som spelats sedan 1963 efter modell av herrarnas turnering. I Fed Cup har Sverige inte haft några framgångar så här långt, det mest framgångsrika landet i damernas landslagsturnering är USA, som vunnit Fed Cup hela 17 gånger, överlägset flest.

Davis Cup har ibland hamnar i skottgluggen för politiska manifestationer, här kan nämnas protesterna i Båstad 1975, då ett antal aktivister skanderade de numera klassiska orden ”Stoppa matchen” i protest mot att Sverige skulle möta militärdiktaturens Chile i turneringen.

Senast 2009 i Malmö var det åter oroligt i samband med Davis Cup, då en stor demonstration arrangerades för att protestera mot Israel och krav väcktes på bojkott av arrangemanget. Båda gångerna spelades dock matcherna, senast utan publik i Baltiska hallen.